Ramazan Bayramı’nı Dengeli Geçirmenin Yolları, Ramazanbayramı

Ramazan Bayramı’nı Dengeli Geçirmenin Yolları

Gözde İn

Dr. Fizyoterapist & Diyetisyen (MSc) 

 

Bayramlar denince tüm aile bireylerini bir araya geldiği, birlikteliğin ve mutluluğun göstergesi olarak simgelenen geniş sofraların kurulduğu günlerdir.

Birlikteliğin anlaşıldığı bu özel ve güzel günlerde sevdiklerimize en güzel ikramları hazırlamak ve onları ağırlamak bizler için çok önemlidir, ancak bu özel zaman dilimlerinde sevgimizi paylaşırken hem kendimizin hem de sevdiklerimizin genel sağlığını ister istemez göz ardı edebiliriz.

Ramazan Bayramı’na geliş sürecinde yani 30 günü kapsayan oruç zamanlarında yaşanan uzun süreli açlık ve kısa süreli beslenme periyotları enerjiyi olabildiğince verimli kullanmak için bireylerin metabolizmasında istenmeyen yavaşlamalara sebep olurken bu sürecin tamamlanmasından sonraki süreç günlük hayata adaptasyonda sindirim sistemini ve doğrudan metabolizmayı olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde düzenlemelidir. Ramazan Bayramı düzenleme sürecinde özellikle önemli bir rol oynamaktadır.

Peki biz bu süreçte ne yapmalıyız ve adaptasyon verimini nasıl daha hızlı tamamlayabiliriz?

  1. Güne probiyotik takviyesi ile başlayın. Özellikle geniş aile kahvaltıları ve sık aile ziyaretlerinin gerçekleşeceği bir bayram planınız varsa ya da bu süreci alışmış olduğunuz geleneksel aile buluşmalarının dışında bir tatil beldesinde geçirecekseniz, güne probiyotik takviyesi ile başlamak sindirim sistemi florasını düzenlemeye yardımcı olacağı için gün içerisinde yaşama ihtimali oluşturabilecek hazımsızlık, şişlik, mide ağrısı gibi gastrointestinal sistem rahatsızlıklarını minimalize etmeye yardımcı olacaktır.
  2.  
  3. Bayram tatlılarını dengelemek için kahvaltıda hafif seçimler ile öğle ve akşam yemeklerinde salata ve sebzeye ağırlık verin. Sadece fiziksel açlığınızı giderecek kadar yiyin, disiplininizi kaybetmeyin. Bayram sofralarında geçirilen zamanın uzun olması, yenilen yemek miktarını da artırabilir, dikkat edin. Beraber yapılan sohbetlerin keyfini çıkarmaya çalışın.
  4.  
  5. Hem kendiniz hem de sevdikleriniz için ana yemeklerinizi hazırlarken, fırınlama, buğulama, haşlama yöntemlerini kullanın.
  6.  
  7. Şerbetli ve ağır tatlılar yerine sütlü tatlı ve meyveli seçimler ile dengelemeye çalışın. Şerbetli ya da hamur işi tatlı yemek istiyorsanız porsiyon miktarlarını küçültün ya da sevdikleriniz ile paylaşın.
  8.  
  9. Günlük sıvı alımına mutlaka dikkat edin. Ziyaretlerdeki çay ve kahve ikramlarının şekersiz olmasına dikkat edin. Sindirim sistemini rahatlatacak bitkisel çaylar (yeşil çay, zencefil ve rezene gibi) içmek metabolizma adaptasyonuna ekstra yardımcı olacaktır.  İçtiğiniz çay veya kahveler günlük sıvı ihtiyacınızın yerine geçmez, bu yüzden su içmeyi ayrıca ihmal edilmemelidir. Günde ortalama olarak 2-2,5 litre sıvı tüketin.
  10.  
  11. Fiziksel olarak aktif olun. Adaptasyon süreçlerin de 30-45 dk yürüyüş gibi aerobik temelli fiziksel aktivite yapmak metabolizmanın günlük sürece uyumunda size ekstra yardımcı olacaktır. Ancak ziyaretlerin yoğun yaşanacağı bir süreç içerisinde iseniz en azından yakın mesafe bayram ziyaretlerine yürüyerek gitmeye özen gösterin. Bu sayede hem hareketiniz artacak hem de gıdaların sindirimi kolaylaşacaktır.

 

Mutlu Bir Ramazan Bayramı’nın Sırrı Sağlıklı Bir Sindirim Sisteminde Saklı! 

Pro-Probiotic 10 Milyar Canlı Mikroorganizma ile Her Zaman Olduğu Gibi Ramazan Bayramı’nda da Sizin Yanınızda! 😊