Kurban Bayramı’nda Nasıl Beslenmeliyiz? Nelere Dikkat Etmeliyiz?, kurban bayramı,et yemeği,kurban bayramında beslenme,beslenme

Kurban Bayramı’nda Nasıl Beslenmeliyiz? Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Gözde İn

Dr. Fizyoterapist & Diyetisyen (MSc) 

 

Kurban Bayramı’nda et tüketiminin dolayısıyla da protein ağırlıklı beslenmenin fazla olduğu bir süreçtir. Ağır kompleks gıda tüketmek ve taze et yemek sağlık problemlerinin yaşanma ihtimalini yükseltmektedir.

 

Kurban Bayramı’nda Beslenme ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

  1. Güne probiyotik takviyesi ile başlayın.

Kırmızı et; iyi kalite hayvansal protein kaynağı olmanın yanı sıra iyi bir mineral ve B grubu vitamin içeriğiyle sağlık için faydalı olsa da özellikle doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksek olan bir makro besin grubudur. Her ne kadar tüketimde görünür doymuş yağ içeriği temizlense de ortalama yağ içeriği yüksek kalabilen bir protein grubudur ve tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Kurban Bayramı’nda dikkat edilmesi gereken önemli diğer bir konu ise kurban etinin bekletilerek tüketilmesidir. Bayram’da kesilen hayvan etinin genellikle birkaç saat içerisinde pişirilerek tüketilir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Bu da midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir. Ek olarak kompleks bir yemek yeme örüntüsünün yaratabileceği sindirim sistemi problemleri için probiyotik kullanımı önemli arz etmektedir.

 

  1. Pişirme ve dolayısı ile tüketim yöntemlerine dikkat edin.

Kurban etini haşlama, fırınlama ve ızgara yöntemlerini hazırlama yönünde gıda hazırlama proseslerini seçin. Et yemeklerinde kavurma ve kızartma yöntemleri yağ alımınızı arttırarak hem kilo alımına hem de sindirim sistemi hastalıklarına neden olabilir.

 

  1. Etin yanında sebze ve meyve tüketimini azaltmayın.

Etlerin sebzelerle beraber tüketilmesi hem besin değeri açısından hem de lif alımı açısından önemlidir. Etler, C ve E vitamini içermezler. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze, salata ve taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem besin çeşitliliğinin sağlanmasını sağlarken sebzelerde bulunan C vitamini, demirin emilimini arttırır.

 

  1. Sıvı tüketimini ihmal etmeyin.

Su tüketimi günlük hayat için büyük öneme sahiptir. Ancak hayvansal protein tüketiminin arttığı bayram günlerinde hem metabolizma hem de toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması için daha da önemli hale gelmektedir. Lütfen günlük 2 – 2,5 litre su içmeye özen gösterin.

 

  1. Tatlı porsiyonuna ve tercihine dikkat edin.

Ağır bir beslenmenin yaşanabileceği bayram gününde şerbetli ve ağır tatlılar yerine sütlü tatlı ve meyveli seçimler ile dengelemeye çalışın. Porsiyon miktarlarını küçültün ya da en güzeli sevdikleriniz ile paylaşın.

 

  1. Fiziksel olarak aktif olun.  

Günde 30 – 60 dakikalık orta yoğunlukta yapılabilecek yürüyüşler hem enerji harcanmasına katkı sağlar hem de sindirime yardımcı olur. Bayram ziyaretlerine yürüyerek gitmeyi deneyebilir veya yemek sonrası yürüyüşler yapabilirsiniz.

 

Mutlu Bir Kurban Bayramı’nın Sırrı Sağlıklı Bir Sindirim Sisteminde Saklı!

 

 

Pro-Probiotic 10 Milyar Canlı Mikroorganizma ile

Her Zaman Olduğu Gibi Kurban Bayramı’nda da Sizin Yanınızda! 😊